Čevelová Zuzana

Povidla trnková, hrušková, jablečná

Uherské Hradiště - Jarošov

„Tradice vaření povidel v rodině přetrvávala od nepaměti. Vždy na podzim stařenka vyklidila komůrku (venkovní hospodářskou místnost), kotel na vaření brambor vyměnila za měděný, který zamazala jílem, komůrku vybílila, vydrhla podlahu a upevnila strýca (dřevěné míchadlo). Jako první jsme vařili povidla my, domácí, poté se u nás vystřídala polovina dědiny. Většinou to byla záležitost tetiček, které si vzájemně vypomáhaly s mícháním, střídaly se u strýca, kdy jedna musela vždy míchat, aby se

povidla nepřipálila. Nás, děti, vždy lákala vůně povidel a čekávaly jsme na „lízačku“, což je první přecezené ovoce,“ popisuje s malou dávkou nostalgie původ své současné životní náplně paní Čevelová. Po ukončení studií vyplynulo ze situace, že by mohla paní Čevelová pokračovat v rodinné tradici výroby povidel. Nejprve začala vařit tam, kde odnepaměti stařenky, avšak o povidla byl tak velký zájem, že prostory nestačily. Zrekonstruovali proto sklep, kde nyní povidla vyrábí.

 

Hrušková povidla
290 Kč
 
Detail
Skladem (4 ks)
Švestková povidla velká
290 Kč
 
Momentálně nedostupné
Meruňkovidla
233 Kč
 
Momentálně nedostupné
Švestková povidla s čokoládou
225 Kč
 
Momentálně nedostupné
4 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem