Čevelová Zuzana
Povidla trnková, hrušková, jablečná
Uherské Hradiště - Jarošov
„Tradice vaření povidel v rodině přetrvávala od nepaměti. Vždy na podzim stařenka vyklidila komůrku (venkovní hospodářskou místnost), kotel na vaření brambor vyměnila za měděný, který zamazala jílem, komůrku vybílila, vydrhla podlahu a upevnila strýca (dřevěné míchadlo). Jako první jsme vařili povidla my, domácí, poté se u nás vystřídala polovina dědiny. Většinou to byla záležitost tetiček, které si vzájemně vypomáhaly s mícháním, střídaly se u strýca, kdy jedna musela vždy míchat, aby se
povidla nepřipálila. Nás, děti, vždy lákala vůně povidel a čekávaly jsme na „lízačku“, což je první přecezené ovoce,“ popisuje s malou dávkou nostalgie původ své současné životní náplně paní Čevelová. Po ukončení studií vyplynulo ze situace, že by mohla paní Čevelová pokračovat v rodinné tradici výroby povidel. Nejprve začala vařit tam, kde odnepaměti stařenky, avšak o povidla byl tak velký zájem, že prostory nestačily. Zrekonstruovali proto sklep, kde nyní povidla vyrábí.
Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem