Receptura našich předků
Většina z nás nemá ke kopřivám příliš pozitivní vztah, ale všechno zlé je k něčemu dobré.
Sbírané v podhůří lesů
V dnešní době se kopřivy berou pouze jako plevel. Tato mýlka je způsobena tím, že jediné, co o ní víme je, že nás dokáží jenom popálit – rozzlobit. Kdybychom však věděli (co již víme), jak nám může být kopřiva prospěšná, pravděpodobně bychom na zahrádkách nic jiného nepěstovali.
Domácí tradiční výroba
Spojení přírodních surovin a blahodárných účinků kopřivy se jeví jako ideální.
Kód | Kód: Z_HUB_02 |
---|---|
Jméno značky: | Hubálová Radmila |
Kategorie: | Potraviny a nápoje z místních surovin |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Slovácký koláček, kopřivový sirup
Sušice
„Svou pekárnu, nazvanou Slovácký koláček, jsem otevřela v roce 2008. Pečeme tady tradiční koláčky podle receptu Marie Čevelové z Babic. Jedná se o svatební koláčky, které neodmyslitelně patří ke každé svatbě v našem regionu, ale také k nejrůznějším oslavám a rautům,“ přibližuje svou životní náplň paní Hubálová.
Koláčky jsou jedinečné díky tradiční receptuře a postupům výroby ověřeným předchozími generacemi slováckých hospodyněk. Každý je vyroben ručně, základem je kvalitní mouka a další suroviny pocházející z regionu. Těsto na koláčky je převalované, tedy tvořené těstem máslovým a základním kynutým. Koláčky se pečou v peci a prochází důsledným kvalitativním výběrem. Koláčky z pekárny Radmily Hubálové získaly v minulosti řadu ocenění, za všechny vzpomeňme titul Perla Zlínska. V roce 2009 titul obdržel Tvarohový koláček, v roce 2011 Jablečňáček.
„Většina z nás nemá ke kopřivám příliš pozitivní vztah, ale všechno zlé je k něčemu dobré. Význam kopřivy jsem si uvědomila v době, když jsem procházela loukou plnou kopřiv a vzpomněla si na to, že lidé dříve zpracovávali pouze rostlinky dostupné kolem sebe. Naši předkové neměli možnost nakoupit vše, co je dnes k mání, takže i ta kopřiva měla dříve velký význam jak v léčitelství, tak v jídelníčku a v neposlední řadě také v zahradnictví. Bylo normální používat dostupné bylinky,“ popisuje prvotní impulz své sirupové výroby paní Hubálová.
Kopřivy mají nejen prokazatelně pozitivní účinky na naše zdraví, navíc jsou v podání sirupů paní Hubálové i nesmírně lahodné. Není tak divu, že se jejich výroba brzy dočkala u široké veřejnosti velmi pozitivních ohlasů