Povidla jsou bez jakýchkoliv přídavků čehokoliv. Žádný cukr, zahušťovadla, konzervanty, žádná jablka:)
Jen ty nejzralejší švestky z našich sadů (důležitý je i výběr odrůd), které po omytí ručně odpeckujeme a dáme vařit (nepasírujeme). Rozvařením celých švestek i s peckami a následným pasírováním přes síto, bychom si to nejspíš usnadnili, odloučila by se tím však část dužiny a část slupek. To by se projevilo na výsledné chuti i konzistenci. Povidla by kvůli pasírování byla „kašovitá“, namísto efektu kdy se „táhnou“ a obsahují kousky dužiny.
Odpeckované švestky vaříme za stálého míchání v měděném kotli po dobu dvanácti a více hodin, dokud nemají požadovanou hustotu 60 % Brix (obsah refraktometrické sušiny). To je zapotřebí z hlediska trvanlivosti, správné hustoty a také z legislativních důvodů (pokud je obsah sušiny menší než 60%, nejsou to ještě povidla, ale klevela).
Ne každý refrakci u povidel dodržuje. Větší hustota znamená delší čas vaření, menší množství výsledných povidel, a tím že jsou povidla hustší, tak se pak i hůř plní do sklenic. Obsah sušiny by šel navýšit přidáním cukru, pak ale vznikají povidla doslazovaná a tímto směrem jít nechceme.
Práce se nebojíme (v sadech ani při výrobě) a vše děláme nejlépe, jak dovedeme. Díky tomu vám můžeme nabídnout ta nejlepší švestková povidla.
REGIONÁLNÍ POTRAVINA ZLÍNSKÉHO KRAJE 2022
ČESKÁ BIOPOTRAVINA ROKU 2019
Konzervované ovoce jednodruhové
Složení: 100% Bio švestky (pro výrobu 100g hotového
výrobku bylo použito 330g čerstvých Bio švestek).
Bez přídavku cukru, konzervantů, nepasírovaná.
Ve 100g výrobku je obsaženo 60g přírodních sladidel.
Skladujte při teplotách 0-28°C.
Nevystavujte přímému slunečnímu záření.
Po otevření skladujte při teplotě do 10°C